Taste & Learn

Sinds enkele jaren ben ik als docent onderdeel van het team van gepassioneerde en deskundige vinologen en wijndocenten aan het Wijninstituut. Vanuit onze vaste cursuslocaties in Gulpen, Maastricht en Venlo verzorgen wij diverse wijn- en spijs cursussen voor zowel beginnende wijnliefhebbers als professionals. Het Wijninstituut is sinds 1996 gespecialiseerd in het verzorgen van landelijk erkende wijncursussen en examens, waaronder de niveaus SDEN 1, SDEN 2 en SDEN 3. Niet voor niets ligt het slagingspercentage boven het landelijk cursusgemiddelde!

Proef wijn

Tijdens de cursus Proef Wijn krijgt u in één avond inzicht in de basistechnieken van het wijnproeven. U leert de belangrijkste druivenrassen te herkennen en de kleur, geur en smaak te onderscheiden en te benoemen.

Start met Wijn, SDEN 1

Voor als u meer wilt leren over wijn, maar geen uitgebreide wijncursus wilt volgen. In de tweedelige cursus Start met Wijn (SDEN 1) leert u meer over het wijnproeven en over de kenmerken van wijn.

Basiscursus wijn, SDEN 2

Deze wijncursus voor beginnende wijnliefhebbers en professionals. In vijf avonden maakt u kennis met de belangrijkste wijngebieden en leert u de belangrijkste technieken van het wijnproeven.

Wijnbrevet, SDEN 3

Wilt u veel kennis opdoen over wijn en wijnproeven? Over de hele cursus proeft u ruim zeventig wijnen en u leert over verschillende wijnzaken: van de herkomst van wijn tot hoe u goede wijn- en spijscombinaties maakt.


Drs Vincent P.M. Bovens msc

Sprankelend, gepassioneerd en innemend. Kirsten is op professionele wijze in staat haar cursisten te enthousiasmeren. Bij ieder ontstaat een groeiende passie voor wijn; een echte aanrader ook voor beginnende wijnverkenners!


Marian Gieschen

Als oud-cursist van het Wijninstituut, waarbij ik de cursussen Basiskennis wijn en het Wijnbrevet heb gevolgd bij Kirsten Abels, kan ik het Wijninstituut en Kirsten zelf van harte aanbevelen. De cursussen worden op een zeer luchtige manier gegeven, waarbij je veel opsteekt en er ruimte is voor inbreng en discussie. Tijdens beide cursussen hebben wij vele heerlijke en bijzondere wijnen geproefd, die goed bij het thema pasten. Ik denk vaak terug aan de leuke en inspirerende lessen.